Szigetelő mesterek

 

 

Várjuk partnereink jelentkezését!

A kategória első hirdetője 15% kedvezményt kap!


A Szigetelésről:

Az utóbbi években rohamosan növekszik a homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazása. Közismertebb nevén Dryvit rendszereknek is hívják őket. A legtöbb készház építő cég is alkalmazza ezt a fajta szigetelési rendszert a külső falak szigetelésére, hiszen szakszerű kivitelezése révén nagyfokú hőszigetelési értékeket eredményez. A kivitelezés elég egyszerű, de nagyon oda kell figyelni, a helyes anyagok használatára, és az anyagok precíz felhelyezésére.

A rétegrend a következő:

  • flexibilis ragasztótapasz
  • pihentetett polisztirol lap
  • fagyálló ragasztó
  • üvegszövet vakolóháló (fagyálló ragasztóba ágyazva)
  • színezőanyag (vakolat).

Flexibilis ragasztótapasz

Az első rétegünk a flexibilis ragasztó réteg. Nagyon fontos, hogy ez a ragasztó mindenképp flexibilis legyen, ugyanis ez tartja fent az egész rendszert. A hőmérséklet változása folyamán az anyagok hőtágulása miatt szükséges a ragasztó rugalmassága, mely minimális mértékben, de követni tudja a szükséges mozgást ahhoz, hogy a polisztirol lapok megfelelően tapadjanak a falhoz, minden időjárási körülményben. A szükséges anyagmennyiség 3kg/m2. A ragasztó felhordása történhet a végigkenésével a polisztirol lapon, vagy úgynevezett pogácsákkal, ami tulajdonképp annyit tesz, hogy ragasztóból gombócokat formálnak, és azt rakják a lapra, majd mikor a lapot a falra helyezik, az szétterül egyenletesen.

Pihentetett polisztirol lap

Ez lesz a rendszerünk lelke, a felhelyezésre itt kell a legjobban figyelnünk. A lapoknak tökéletesen illeszkedniük kell egymáshoz. Amennyiben egy lapnak letörik a sarka, vagy valahol letörik az oldalából, a lapot nem szabad felrakni, mert rendszerünk nem fog rendelkezni a kívánt szigetelési tényezőkkel. Ezek a hőszigetelő lapok, speciálisan gyártott lemezek, amiknek az az érdekessége, hogy 90 napig pihentetik, és csak utána vágják méretre. Ez a 90 nap elég a hablemez lapnak arra, hogy egy olyan állapotba kerüljön, ami később nem változtatja formáját, ezért nevezik "pihentetett lap"-nak is. A táblák mérete 50x100 cm, 2 db = 1m2.

Fagyálló ragasztó, üvegszövet vakolóháló (fagyálló ragasztóba ágyazva)

A harmadik és negyedik rétegünket egybeveszem, mert egyszerre kerülnek fel. Már fent található a falunkon polisztirol lap, elérkeztünk az utolsó előtti munkafázishoz. A lapokra egy fogazott glettvassal felhordunk egy réteg ragasztót amibe belehelyezzük az üvegszövet vakolóhálót, majd a glettvas sima oldalával a ragasztót elhúzzuk úgy, hogy a háló ne látszódjon a ragasztón keresztül. Ügyelni kell arra, hogy a hálót úgy helyezzük fel, hogy az egyes csíkok között meglegyen a 10 centis átfedés (1 méter széles és 50 méter hosszú tekercsben van a háló kiszerelése). Ennél a rétegnél használhatunk fagyálló ragasztót, de természetesen itt is előnyösebb a flexibilis tapasz használata. Tulajdonképpen ennél a rétegnél azért alkalmazhatunk fagyálló ragasztót, mert a szükséges mozgást a vakolóháló biztosítja a rendszer számára. Ragasztóból a szükséges anyagmennyiség 2kg/m2, a hálóból 1,1m2/m2 (az említett 10 centis átfedések miatt).

Színezőanyag (vakolat)

Az utolsó fázis a színvakolat felhordása. Mielőtt azonban elkezdenénk, egy alapozó réteget kell felvinnünk az előkészített felületre, ez vakolat típusonként változó kiszerelésű lehet. Léteznek zsákos és vödrös vakolatok. A zsákos vakolatoknál egy tejszerű fehér folyadék, amit használnak, a vödrösnél többnyire a kiválasztott vakolatszínnel azonos az alapozó színe, amit a színező anyag gyártójától vásárolhatunk meg. Figyeljünk oda, az alapozó egyenletes felhordására! Mindkét kiszerelésű anyag, hasonló minőségű, de a zsákos valamivel olcsóbb, viszont jobban oda is kell figyelni a keverési arányokra, és a felhordásra is. Minden zsákhoz azonos mennyiségű víz hozzáadása szükséges, különben könnyen előfordulhat, hogy foltos lesz a végeredmény, ami utólag nem javítható. A vödrös vakolatnál nem jelentkeznek ezek a problémák, elég, ha a kivitelező jó alaposan felkeveri, majd az egyenletesen lealapozott falra felhordja a színező anyagot. A zsákos vakolatok anyagszükséglete általában 4kg/m2, a vödrös típusonként változó.
Ami nem szerepelt, de fontos lehet, azok a következők: alumínium indítóprofil - vagy más néven kezdősín, élvédő, dübel. A kezdősín a munka legelején kell, ezekhez illesztve kezdjük el rakni a polisztirol lapokat, és ez biztosítja, hogy nem lesz esetleg ferdén rakva a rendszerünk, vagy elcsúszva. Az élvédő minden sarokra kell, hogy kerüljön, illetve minden ablaknál az élekhez. Tökéletes élhatást ad, és a későbbiekben nem sérülnek a sarkok, nem deformálódnak a kisebb ütődésektől. Létezik hálós kivitel is, mely megkönnyíti a munkát, viszont árban mindenképp drágább a hagyományosnál. A dübelt is sok kivitelező használja a lapok felerősítésére, de csak 3 méter felett kötelező a használata, mert akkor a rendszernek már olyan súlya lehet, ami képes elmozdulni, illetve leválni a falról. Nagyon fontos a dübel helyes használata. Sok esetben tapasztaltam, hogy a lapok széléhez, vagy sarkaihoz teszik, ez az eljárás a spórolásra tökéletesen megfelel, de a célját csekély mértékben sem szolgálja ki

vissza a címoldalra

Nincs szavazás feltöltve
 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 
 


epitotar.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!